O TVORNICI

Tvornica čarapa “Ključ” je jedna od najznačajnijih tvornica koja je dala doprinos stranicama historije ne samo po pitanju Sarajevoskog razvoja, nego i razvoja Bosne i Hercegovine. 

Od osnivanja 1896. godine, tvornica “Ključ” nikad nije mijenjala primarnu djelatnost, pa tako i dan danas proizvodi isključivo čarape. Uprokos obstrukcijama koje su posljedica tri rata (Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine), tvornica “Ključ” je imala impresivan trend razvoja vidljiv u povećanju proizvodnih kapaciteta, radnog učinka, povećanja kako domaćeg tako i regionalnog tržišnog udjela.

Prije rata u Bosni i Hercegovini, tvornica “Ključ” je ostvarivala proizvodnju od 23 miliona pari čarapa godišnje. Poslije rata, firma je konsolidovala ratom uništene kapacitete i modernizirala mašineriju za proizvodnju što je omogućilo iskorištavanje maksimalnih 50 000 kvadratnih metara kapaciteta i dostizanje proizvodnje od čak 27 miliona pari čarapa godišnje.

Kada je u pitanju asortiman proizvodnje, tvornica “Ključ” je jedna od najsveobuhvatnijih proizvođača čarapa na prostoru cijele bivše Jugoslavije.